GAP Yayım Elemanlarına Ankara’ da “Sulama Sistemleri” Eğitimi Gerçekleştirildi
Uygulanmasına 1 Ocak 2014 tarihinde başlanan GAP TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli kapsamda 2015 yılı içerisinde düzenlenecek 20 eğitim ile yaklaşık 400 yayım elemanının muhtelif konularda eğitilmesi planlanmıştır.
GAP Bölgesinde yapılan mevcut durum analiz raporları ve teknik eleman kapasite belirleme anket sonuçlarına göre, basınçlı sulama sistemlerine ilişkin projelendirme ve uygulama yapabilecek düzeyde ziraat mühendislerinin nitelik ve nicelik olarak yetersiz olduğu tespit edilmiştir. GAP Bölgesindeki çiftçi örgütlerinde tarımsal eğitim ve yayım faaliyetleri yürüten ve demostrasyonlar kuran yayım elemanlarının yöre çiftçisiyle daha etkin iletişim kurarak hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla 2 – 4 Eylül 2015 tarihleri arasında Ankara da 3 gün süren “Sulama Sistemleri” konulu eğitim düzenlenmiştir. Eğitim kapsamında; basınçlı sulama sistemleri ve Türkiye’deki uygulamaları, yenilenebilir enerji sistemleri, güneş enerji ile çalışan sulama sistemleri, cazibeli damla sulama sistemi, akan su gücü ile çalışan su pompası konuları işlenmiş ve Ankara Bala da ceviz bahçesinde kurulu güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemi, Ankara Ünv. Gölbaşı kampüsünde su hasadı yapılan tesis, Haymana’ da ki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Çiftliği ziyaret edilmiş, çiftlikte center pivot sulama sistemi ve toprak altı damla sulama sistemlerinin uygulandığı demonstrasyon alanları ziyaret edilerek sistemler hakkında bilgi alınmıştır. Yine aynı kapsamda GTHB Tarla Bitkileri Araştırma İstasyonu ziyaret edilmiştir. İstasyonda tamburlu sulama sistemleri hakkında bilgi alınmıştır. Ankara Ayaş’ta Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İşletmesi ziyaret edilmiş burada üretilen sebze çeşit ve verimleri hakkında bilgi alınmıştır. Ankara Beypazarı fide üretim serası ile soğuk hava ve ürün işleme işletmesi ziyaret edilmiştir.
Alınan bu eğitim ile sulama projelerinin hazırlanmasındaki etüt, planlama, projelendirme, sulama zamanı programlama ve fizibilite konularında teknik personelin kapasitelerinin arttırılması sağlanmıştır.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Süleyman KODAL ve Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım ile uzman Can YALVAÇ tarafından verilen eğitimin saha çalışmaları Ankara Üniversitesi ile GTHB’ nin Ankara çevresindeki deneme sahalarında gerçekleştirilmiştir. Eğitime GAP Bölgesinden 18 yayım elemanı katılmıştır.