GAP Tarım Kampı Lider Çiftçi Yetiştirme Projesi
GAP kapsamında sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda üretim potansiyelini tümüyle ve sürdürülebilir olarak kullanacak tarım liderlerinin yetişmesi ve çevrelerine öncülük etmesi amacıyla GAP Tarım Kampı Lider Çiftçi Yetiştirme Projesi GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, 2002 yılından beri yürütülmektedir.
Bu proje geliştirilirken; Su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlama, Katılımcı bir anlayışla doğru ve hızlı karar alabilme, Bilgisayar ve internetin amaçlar doğrultusunda kullanılması, Sporun hem sağlık, hem de sosyal yaşamın bir gereği olarak bilinçli yapılması, bu sayede ekip ruhunun geliştirilmesi ve sosyal kaynaşmanın sağlanması, Karar alma ve yönetimsel kapasitenin geliştirilmesi, Çevre bilincinin aşılanması, Destek alabileceği kurum ve kuruluşların tanıtılması, Görev ve sorumluluk alma bilincinin yerleştirilmesi, Çevresi ile barışık, değişime ve gelişmeye hazır katılımcı anlayışın geliştirilmesi, Bilgi kaynakları ve çiftçiler arasında çift yönlü bir iletişim kurulabilmesi için alt yapının oluşturulması hedeflenmiştir.
Proje kapsamında 11-13 yaşlarındaki çiftçi çocukları, proje formatına göre 12 günlük devreler halinde eğitilmektedir. Kampta eğitim “Önce insan” anlayışı ile teorik, uygulamalı ve eğitsel çalışmalar şeklinde yürütülür. “Yaparak, yaşayarak öğrenme” kampın temel felsefelerinden biridir. Kamp dönemi boyunca katılımcıların tarımsal bilgi ve becerileri gelişirken, sosyal birey olma yolunda da adım atmakta, spor ve eğitsel çalışmalarda arkadaşlık ruhu gelişmektedir.
2014 yılı kamp dönemi dahil toplam 37 kamp dönemi yapılmış, GAP Bölgesinde özellikle sulamaya açılmış ve açılacak alanlar ağırlıklı olmak üzere, kırsal alanlarda yaşayan 11-13 yaşlarındaki çiftçi çocukları düzenlenen kampa katılım sağlamışlardır. Bugüne kadar toplam 1439 (kız-erkek) çocuk katılım sağlamıştır.