GAP TEYAP MODEL kapsamında “LİDER ÇİFTÇİ TARIM KAMPI “ 2015 yılı programı başarıyla tamamlanmıştır.
Bilindiği üzere GAP ile 1 800 000 ha arazi sulamaya açılmış olacaktır. Kuru tarımdan sulu tarıma geçiş tarımsal faaliyetlerde köklü değişiklikleri gerektirir. Bu değişiklikleri uygulamaya koyacak olan çiftçidir. Bu nedenle değişen tarımsal koşullarla birlikte çiftçinin de değişmesi gerekmektedir. Çiftçinin değişmesinden amaçlanan onları geleneksel tarım uygulamalarından vazgeçmelerinden çok, düşünce tarzlarının değişmesidir. Başka bir ifade ile çiftçinin globalleşen dünyada sulu tarım koşullarında dünya piyasalarında rekabet edebilecek bilgi ve yönetim kapasitesine sahip olması gerekir. Aksi takdirde sulu tarımdan beklenen verim ve gelir artışına ulaşılamaz.
Eğitim; GAP Projesi kapsamında sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda üretim potansiyelini tümüyle ve sürdürülebilir olarak kullanacak tarım liderlerinin yetişmesini ve çevrelerine öncülük etmelerini hedeflemektedir.
Bu amaçla proje, GAP bölgesinde sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda yaşayan 11-13 yaşındaki çiftçi çocuklarını proje formatına göre 12 günlük devreler halinde eğitilmeleri ve eğitim sonunda kazanılan becerilerin izlenmesi ve geliştirilmesi ile gelecekte çevresine sürdürülebilir tarım konusunda rehberlik edecek öncü çiftçilerin yetişmesini kapsamaktadır.
Kampta günlük eğitim sporla başlanmakta ve sabahleyin tarımsal kurum ve kuruluşların tanıtıldığı konuk saati, tarımsal konuların işlendiği tarım saati, İngilizce ve bilgisayar dersleri ile devam etmektedir. Öğleden sonra saha gezileri, spor, müzik, folklor çalışmalarına yer verilmektedir.
Akşam saatlerinde ise kamp televizyonunda etkinliklerde öğrenilenler drama şeklinde sunularak “öğrenirken eğlenmek, eğlenirken öğrenmek’’ felsefesi ile pekiştirilmektedir.
Proje kamp devresi ve kamp sonrası olmak üzere iki aşamadan oluşur. Bir yüzleşme ve el sıkışma olarak algılanan kamp devresinde belirtilen konularda katılımcıların eğitimi ve öğretimi hedeflenmektedir.
Kampta eğitim teorik, uygulamalı ve eğitsel çalışmalar şeklinde yürütülür. Sabah spor ile başlar ve teorik bilgilerin verilmesi ile devam eder. Her gün konuk saatinde ilde bulunan GAP idaresi, DSİ, Tarım il Müdürlüğü, GAP TAEM, Ziraat Fakültesi ve Ziraat odası gibi tarımla ilgili kurum ve kuruluşların en üst düzey yetkilisi tarafından kurumun yetki ve sorumlulukları konusunda kampçılara bilgilendirme yapılır ve çiftçi ile olan ilişkileri anlatılır. Çiftçiye ne şekilde ve hangi konularda yardımcı olabilecekleri ve nasıl iletişim kurabilecekleri anlatılır, soruları cevaplandırılır. Bu kamp döneminde GAP TEYAP, GAP BKİ Bölge Müdürlüğü, DSİ XV. Bölge Müdürlüğü, GTHB İl Müdürlüğü, GAP TAEM, Ziraat fakültesi ve Ziraat Odaları, Sulama Birlikleri, Ticaret Borsası, Belediyeler adına konuk saatine katılım sağlanmıştır.
2015 yılı kamp 2 dönemde 40+40 lider çiftçi ile gerçekleştirilmiştir. 27 Temmuz 2015’te başlayan kamp dönemi 20 Ağustos günü kampçıların kamp sürecinde kazanımlarını sergiledikleri bir veda gecesi ile sona ermiştir.