GAP-TEYAP’ tan GAP Bölgesi yayım elemanlarına Manisa’ da “Bağcılık” eğitimi
Model kapsamında yapılan eğitim ihtiyaç analiz çalışmalarında; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bağcılık yapılan alanlarda çiftçilere danışmanlık hizmeti veren model kapsamındaki çiftçi örgütlerinde çalışan yayım elemanlarının; bağda yetiştiricilik, hastalık-zararlılar, ürün işleme, pazarlama vb. gibi konularında bilgi ve tecrübe eksikliklerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenden dolayı yayım elemanlarının bağ yetiştiriciliğin ve ürün işleme, pazarlama konularının iyi yapıldığı Manisa bölgesine ve burada yıllardır faaliyet gösteren ülkenin bu konudaki yegâne kuruluşu olan GTHB Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonunda eğitime tabi tutularak, belirtilen konularda bilgi ve tecrübelerinin artırılması hedeflenmiştir.
GAP Bölgesindeki çiftçi örgütlerinde çalışan yayım elemanlarının modern bağ yetiştiriciliği konusunda teknik bilgi seviyelerinin yükseltilmesini amaçlayan “Bağcılık” konulu eğitim programı 09 – 13 Şubat 2015 tarihleri arasında Manisa’ da gerçekleştirilmiştir.
Eğitimde; Bağ tesis edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar, İklim ve toprak faktörleri, Bağcılıkta ekonomik analiz, Anaç seçimini etkileyen faktörler, Çeşit seçimi yapılırken dikkat edilecek hususlar, Dikim için arazi aplikasyonunun yapılırken dikkat edilecek konular, Bağcılıkta kullanılan terbiye sistemleri, Bağda budama yöntemleri, Bağda çoğaltma yöntemleri, Bağda gübreleme, Yaprak ve toprak örneği alma yöntemi, Bitki element eksiklikleri belirtileri, Bağ hastalıkları-Zararlıları, Bağda hasat kriterleri ve Ürün işleme şekilleri konuları uygulamalı olarak işlenmiş ve bu arada grup 10. İzmir Uluslararası Tarım Fuarını ziyaret etmiştir.
GTHB Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu ve ilgili özel sektör uzmanları tarafından verilen eğitime GAP-TEYAP-Model kapsamında işbirliği yapılan çiftçi örgütlerinden toplam 18 yayım elemanı katılmış olup, katılımcılara işletme tarafından katılım belgesi verilmiştir.
Alınan bu eğitimin yayım elemanları tarafından bölgelerinde bağcılıkla ilgili yapılacak demonstrasyonlar, çiftçi ve diğer teknik elemanların eğitimlerinde uygulanıp, bir farkındalık sağlanması beklenmektedir.